Wat is hypnose?

Net zoals de bewustzijnstoestanden ‘waken’ of ‘slapen’, is ook hypnose een bewustzijnstoestand. Je kunt leren in (en uit) deze toestand te gaan. Deze bewustzijnstoestand wordt door de meeste mensen als heel ontspannend ervaren. Een ander kenmerk is openheid, zodat je gemakkelijk toegang hebt tot de innerlijke ervaringswereld. Met hypnotherapie (= therapie tijdens hypnose) is er de unieke mogelijkheid om snel en direct contact te maken met het onbewuste, zodat problemen of klachten meteen bij de bron kunnen worden aangepakt.

Iedereen kan het leren.

Hypnose is een heel natuurlijk en spontaan optredend verschijnsel. Het lijkt op zo’n moment waarop je de omgeving even kunt vergeten en de aandacht ‘naar binnen’ is gericht. Dit heet alledaagse of spontane trance (dagdromen). Bijvoorbeeld:

  • je gaat zo op in een film, dat je de omgeving een tijdje weet buiten te sluiten
  • je leest een boek in een drukke vertrekhal, en hoort de omroepinstallatie niet
  • je rijdt door het verkeer en denkt opeens: “hé, ben ik hier al?”

Iedereen kan leren in hypnose te gaan wanneer je dat wilt.

Hoe gaat iemand in hypnose?

Wanneer je in hypnose gaat ben je niet willoos overgeleverd aan de therapeut. Je behoudt de volledige sturing over de wil. Met behulp van de woorden van de therapeut richt je je ‘naar binnen’ via een ontspanning, waarbij de ogen zich vaak als vanzelf sluiten. Je kunt dit in de relaxfauteuil doen, maar het is ook mogelijk om je – gewoon tijdens een kopje thee of koffie in gesprek met de therapeut – op je ‘binnenwereld’ te richten, waarbij meer gebruik gemaakt wordt van spontane trancemomenten om die dingen te bereiken die je je ten doel stelt.