Seks alleen voor jonge mensen?ouder stel3

Natuurlijk niet! Ook oudere mensen doen aan seks en zijn tevreden over hun seksuele relatie. Veel ouderen zeggen dat de seks met de jaren beter wordt, omdat ze beter weten wat ze willen en beter op elkaar ingespeeld zijn. Tegelijkertijd komen met het klimmen der jaren seksuele klachten wel meer voor: minder zin hebben in seks, erectieproblemen, een droge vagina of pijn bij het vrijen.

Waarom verandert het seksleven wanneer je ouder wordt?

Ruim de helft van de ouderen vindt seks belangrijk. Driekwart van hen is tevreden over hun seksuele relatie. Veel mensen geven aan dat hun seksleven verandert als ze ouder worden. Hoe komt dat?

Normaal verouderingsproces

Man

Het verlangen blijft meestal ongeveer hetzelfde. De zogenaamde spontaniteit (als die al bestaat) is veranderd en de oudere man zal meer moeite moeten doen seksuele prikkels te zoeken om het opwindingsproces te starten en vol te houden. Variatie in stimulatie (met de hand, de mond, fantasieën) kan hierbij helpen. Het duurt langer voordat de erectie ontstaat (enkele minuten), de erectie is moeilijker lang vol te houden en de penis wordt minder stijf.

Vrouw

Het verlangen blijft meestal ongeveer hetzelfde. Het uitblijven van de menstruaties en het idee niet langer vruchtbaar te zijn, kan soms rust brengen en seksuele gevoelens meer ruimte geven. De voorhof en schede worden wat slapper en ruimer, het steunweefsel is niet meer optimaal. Bij opwinding wordt de schede minder snel vochtig. Naarmate ook hier, evenals bij de man, meer tijd wordt besteed aan seksuele stimulatie (fantasieën, masturbatie, orale stimulatie) is het zeker mogelijk om voldoende opwinding te krijgen en zal er vochtafscheiding komen. Soms kan het gebruik van een glijmiddel een handje helpen als gemeenschap wordt gewenst. De clitoris blijft even gevoelig. Het vermogen om klaar te komen wordt niet aangetast. Herhaaldelijke orgasmes blijven mogelijk. Meestal zal het aantal samentrekkingen bij het orgasme zijn verminderd.

Samen

Lust vergrijst nietVoor zowel jongeren als ouderen geldt: rust roest. Dat wil zeggen dat het vermogen om seksueel actief te blijven vermindert als er minder vaak wordt gevreeën. De reden is niet geheel duidelijk, maar het weefsel van de geslachtsorganen heeft het nodig om regelmatig gestimuleerd te worden om de functie niet te verliezen. Daarnaast kan weinig vrijen het gevoel van falen vergroten áls er dan eens een keer gevreeën wordt. De prestatiedruk neemt dan toe. Bij ouderen klemt dit des te meer, aangezien de moeite die men moet doen om het seksueel functioneren te behouden groter is. De normale veranderingen in seksueel gedrag en gevoel, kan soms schaamte of onzekerheid te weeg brengen, met name ten aanzien van de partner. Men is vaak in een bepaald stramien beland, maar dat blijkt soms voor 1 of beide partners niet meer te werken. Belangrijk is dan met elkaar hierover te praten en opnieuw wensen en verlangens op elkaar af te stemmen. Bespreken van elkaars motieven om te vrijen is ook van belang: waarom vrijen we, wat zoeken we bij elkaar, wat is de betekenis. Vaak blijk het voor veel ouderen belangrijk elkaar tevreden te stemmen en niet zozeer een prestatie na te streven. De gemeenschap wordt minder belangrijk, er kan ruimte ontstaan voor variatie, en intimiteit wordt anders uitgedrukt.

Alleen

Indien een partner is overleden, ernstig ziek is, of men is gseks-als-je-ouder-wordtscheiden of heeft nooit een partner gehad, kan masturberen (weer) belangrijk zijn om in de seksuele behoefte te voorzien. Veel ouderen hebben hierover nog schroom vanuit de opvoeding door hun ouders of de invloed vanuit de kerk destijds. Masturberen wordt soms ook als surrogaat gezien. Toch is het een vorm van seksuele stimulatie die bijvoorbeeld plezier, lust, maar ook troost kan bieden. Het kan positieve herinneringen oproepen over wat men had maar nu niet meer kan. Het zijn de persoonlijke belemmeringen, de negatieve gedachtes die iemand zichzelf oplegt, die schaamte oproepen. Masturberen kan geen kwaad, is niet schadelijk en is een normale seksuele variatie.

Wil je verder lezen? klik dan op deze link: seks-als-je-ouder-wordt