Kindertherapie: Informatie voor pubers en jongeren 12-21 jaarIn deze periode van je leven heb je te maken met enorme veranderingen, zowel uiterlijk als innerlijk.Je doorloopt een hormonaal en emotioneel proces. Je legt verbanden, kunt beter abstract redeneren. Je denkt na over de toekomst en over je idealen. Er vinden allerlei psychische en sociale veranderingen plaats met als doel zelfstandig te kunnen worden. In deze ontwikkelingsperiode leer je zelf beslissingen te nemen, je wordt onafhankelijker, en je leert welke keuzes de grootste kans van slagen hebben. En ondertussen zit je met huiswerk, ontwikkeling van je lichaam en seksualiteit.

Therapie helpt je om zelf je problemen op te lossen.

Natuurlijk kunnen er in elke levensfase problemen optreden. En je hoeft ook niet meteen in therapie als je een probleem hebt. Soms heb je meer een coach, een trainer of een bemiddelaar nodig. Hoe het ook is: wanneer je er niet alleen uitkomt, ook niet met hulp van je naasten (vrienden/ouders/school), kun je misschien wel wat hulp gebruiken. Hulp die je zo snel mogelijk in staat stelt je situatie of je gevoelens te veranderen. Ieder mens heeft een natuurlijk vermogen om te groeien, te ontwikkelen. Ook jij hebt innerlijke hulpbronnen die ingezet kunnen worden om je snel weer goed te voelen.

Waar komt dat probleem vandaan?

Kindertherapie: Informatie voor pubers en jongeren 12-21 jaarWaar de problemen precies vandaan komen, is niet altijd even duidelijk. Vaak bestaan ze al in je (vroege) jeugd en hebben ze te maken met gebeurtenissen die diepe indruk op je hebben gemaakt, zoals verlating, mishandeling, verlies of seksueel misbruik. Soms is het jarenlang goed met je gegaan en begonnen de problemen pas later. Ook kunnen huidige situaties of bepaalde mensen je problemen veroorzaken.

Wat het gevolg daarvan is kan heel verschillend zijn. Bijvoorbeeld: je voelt je heel vaak rot, depressief, je vindt jezelf niet de moeite waard, denkt dat iedereen alles beter kan en doet dan jij, of je wilt alles altijd zó perfect doen dat je totaal blokkeert. Of je kunt heel moeilijk aansluiting vinden bij leeftijdsgenoten en

je voelt je eenzaam. Het kan zijn dat je steeds opnieuw wordt gepest. Of je raakt voortdurend in allerlei ruzies en conflicten verzeild, met leeftijdsgenoten of met volwassenen. Je voelt je vaak boos en agressief of juist heel onverschillig. Oplossingen die je tot nu toe hebt gezocht, hebben geen of slechts een tijdelijk effect gehad. Telkens viel je terug in het oude patroon, waaruit ontsnappen onmogelijk lijkt te zijn geworden.

Ouders

Ook je ouders kunnen in de praktijk terecht, zodat die je beter leren begrijpen. De rol van ouders verandert namelijk nogal in deze levensperiode. Als je klein bent schrijven ze je de wet voor, maar naast het stellen van grenzen moeten ouders hun pubers de ruimte geven om keuzes te maken en behulpzaam te zijn dat zo bewust mogelijk te doen. Daarom worden altijd je ouders uitgenodigd voor een of meerdere gesprekken. Door mijn beroepsgeheim wordt daarbij toch je privacy gewaarborgd.

Eerst nog iets vragen?

Stuur gewoon even een mailtje naar lucia@waterlandpraktijk.nl. Al je vragen worden beantwoord.