JeugdwetVanaf 2015 is de Jeugdwet van kracht. Dan wordt de zorg voor jeugd helemaal ondergebracht bij de gemeente. Samen met de provincie heeft zij de verantwoordelijkheid voor de zorg.

Volgens de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) heeft een gemeente 5 functies in de ondersteuning van en zorg voor kinderen, jongeren en hun ouders:

  • informatie en advies geven;
  • signaleren van problemen bij opgroeien en opvoeden;
  • zorgen dat kinderen, jongeren en hun ouders de juiste hulp krijgen;
  • pedagogische hulp geven;
  • coördineren van zorg.

Binnen een gemeente kunnen verschillende instanties dit aanbod verzorgen. Meestal gaat dit via het Centrum voor Jeugd en Gezin.

Wanneer snelle hulpverlening zonder wachtlijsten noodzakelijk is, kan men ook terecht bij de WaterlandPraktijk, voor hulp aan zowel kinderen als aan ouders.

 

De WaGirl jumping isolated on white backgroundterlandPraktijk maakt deel uit van het samenwerkingsverband KORA – Kindertherapeuten ORegio Amsterdam (www.KORA.nu). De aangesloten kindertherapeuten zijn werkzaam in Amsterdam of 1 van de 16 andere plaatsen die de regio Amsterdam omvatten.

KORA

KORA therapeuten werken zo min mogelijk met wachtlijsten en kunnen onderling naar elkaar doorverwijzen.

Wij helpen kinderen en ouders/verzorgers zo snel mogelijk aan de juiste (preventieve) begeleiding.

De vrije markt

Het is voor ouders goed om te weten dat onze hulp ook op de vrije markt toegankelijk is, los van gemeenten. Gelukkig is het zo dat de meeste zorgverzekeraars ook in 2017 de kinder- en jeugdtherapie gedeeltelijk vergoeden via de verschillende aanvullende verzekeringspakketten. Bel even naar de praktijk als je wilt dat we je helpen uitzoeken of jouw verzekeringspakket daarin voorziet.